Balletschool Marie-Ellen v.z.w.

De Balletschool Marie-Ellen v.z.w. staat open voor alle meisjes en jongens die tijdens hun vrije tijd ballet willen volgen. Af en toe stroomt een leerling door naar de professionele dansopleidingen.

11.2 J III Blind.jpg

De balletschool

Door de jaren heen is de balletschool uitgegroeid tot een begrip in Oostende op het gebied van klassiek ballet. De lessen zijn van een hoog niveau en hoewel het gaat om amateurs, is de aanpak professioneel. De sfeer in de lessen is gedisciplineerd maar niet ouderwets streng.

De klassieke lessen staan onder de ervaren leiding van Marita Engels, in de jongere klassen bijgestaan door meerdere assistenten. Marita geeft ook de lessen jazzdans aan de leerlingen uit de 1ste 3 jaren van het middelbaar en de initiatie pointes aan 5de en 6de leerjaar.

0 Docenten.JPG

De docenten

Birthe Claeys neemt de kleuterklassen voor haar rekenin met juf Astrid als hulpjuf

Marita Engels is de docente van alle lessen klassiek, initiatie pointes bij JUNIORES I en jazz bij JUNIORES II. In de jongste klassen heeft ze ook hulpdocenten.

De naam van de docent jazz bij JUNIORES III en SENIORES wordt later meegedeeld.

De pointes voor de gevorderde leerlingen worden gegeven door Vicky Matton.

Annelies Van Daele neemt de KIDS voor haar rekening.

Fien Swinnen neemt de JEUGD voor haar rekening. .

16 Dansgroep -.JPG

De G-werking

We hebben twee klassen met G-werking: een voor kinderen vanaf 6. De leerkrachten bepalen in samenspraak met de ouders/voogden in welke klas de kinderen het beste les volgen. Juf Birthe Claeys is de docente van beide klassen, samen met haar co-docent.

Dit schooljaar komt er een tweede klas bij voor leerlingen tussen 12 en 18. De Dansgroepen I en II. Juf Birthe leidt beide klassen voor kinderen met een beperking.


Hoe het begon...

Pointes.jpg

Hoe het begon

Balletschool Marie-Ellen vzw is opgericht in het schooljaar 1977-1978. Voordien heette de school Balletschool Chris Ellen.

Na het schielijk overlijden van Chris in het najaar 1977 nam Marita Engels de school onder haar vleugels. Het was geen gemakkelijk begin.

Marita was wel al enkele jaren de assistente van Chris maar onvoorzien stond ze er plots alleen voor.

En toch lukte het om de balletschool uit te bouwen tot het instituut dat het nu is.


Marita Engels

Marita is een autodidact dansdocent. Ze is een gediplomeerde leerkracht en schoolde bij via diverse internationale dansstages en zelfstudie. Ook vandaag nog schoolt ze bij via internationale lesgevers. Verschillende generaties zijn al komen genieten van haar balletlessen en er zijn ondertussen al tal van kinderen van (oud-)leerlingen die de weg naar de balletbarres gevonden hebben. Enkele (oud-)leerlingen stoten door tot de professionele dans- en podiumkunsten.

 Voor haar vertoningen heeft Marita van in het begin graag gewerkt met verhalen. Dit doet de balletschool nog altijd om de twee jaar. Het allereerste avondvullende ballet was ‘De kleine zeemeermin’, lang vóór de Disneystudio’s hun bewerking maakten. Er zijn al heel wat sprookjes de revue gepasseerd, telkens bewerkingen van de originele versies van de verhalen. Enkele keren is Marita van de verhalen afgeweken. Er is een ode geweest aan Oostende en een aan James Ensor en een evocatie van het Beleg van Oostende.

Die tweejaarlijkse avondvullende balletten zijn het waarmerk van de balletschool geworden, ze zijn vermaard en trekken veel publiek. Na wat omzwervingen nam Marita in 1988 het besluit om in het Kursaal op te treden. Het eerste verhaal dat de balletschool daar opvoerde was ‘Oinkbeest’. De balletschool is er blijven optreden tot de renovaties van het Kursaal hen genoodzaakte om uit te wijken. In 2006 schitterden ze weer in het totaal gerenoveerde Groot Auditorium. En dat zijn ze ondertussen om de twee jaar weer blijven doen.

In 2018 is de balletschool weer afgeweken van het sprookje. Ze hebben geopteerd voor een opvoering in het teken van WOI in Oostende. De rode draad tussen de sfeerbeelden van onze stad tijdens de Grote Oorlog was het liefdesverhaal van twee jonge mensen, geïnspireerd op de grootouders van Marita.

‘Ma chère Yvonne’ was weer een schitterende ster om toe te voegen aan het palmares van

de balletschool.

 In de ‘tussenjaren’ liggen ze natuurlijk niet stil. Dan dansen ze vertoningen rond een aantal thema’s. Ook voor die voorstellingen zijn ze lang op zoek geweest naar een goede stek. Ze hebben zowel in Oostende als in Bredene opgetreden.

Sedert 2015 zijn ze vaste gasten in het schitterende CC De Grote Post. ‘Dancing Colors’ van 4 mei 2019 was de recentste opvoering in die reeks. De naam zegt het: een kleurrijke vertoning vol variatie in allerlei tinten.


Lokatie van de lessen

Alle lessen worden gegeven in onze ruime zalen in het ENSORINSTITUUT:

Generaal Jungbluthlaan 4
8400 OOSTENDE

We beschikken er over spiegels, barres en een verende vloer. 

In september wijzen groene pijlen die de weg naar de zaal.

U komt het gebouw binnen via de hoofdingang. U passeert het onthaal en passeert de houten deur, ga verder door de gang en door twee glazen deuren. Nu bent u in de "Feestzaal". U neemt de deur naar de turnzaal en gaat helemaal door de smallere gang. Zo bereikt u onze kleedkamer.

Klinkt ingewikkeld maar na één keer vindt u gemakkelijk de weg.

 

Generaal Jungbluthlaan 4, 8400 OOSTENDE